12 september 2023
Steeds meer Nederlanders zoeken naar huurwoningen in België. Vlaamse makelaars zien toenemende interesse voor huurwoningen bij Nederlanders.
Harde cijfers over de toename zijn er niet. Maar in een rondgang door het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co bevestigen makelaars en de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), een Vlaamse koepel van vastgoedondernemers, dat zij een forse toename zien van Nederlandse huurders.
Waar het eerst vooral de rijke Nederlanders waren die de grens overstaken, is het nu het vooral de middenklasse die naar Vlaanderen verhuist. Net over de grens zijn vaak meer huurwoningen beschikbaar en krijgen huurders bovendien meer waar voor hun geld. Huizen zijn gemiddeld goedkoper en voor hetzelfde geld zijn er grotere, betere woningen te vinden.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Allerlei verschillende groepen Nederlanders huren een huis in België: alleenstaanden, mensen met kinderen en jonge koppels, zien Vlaamse makelaars. Sommigen melden dat wel 80% van hun klanten uit Nederland komt. Of de toegenomen vraag naar huurwoningen in België het gevolg is van de strengere verhuurregels in Nederland, is onbekend.
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, herkent de ontwikkeling. “Bij ons is de woningdruk heel groot. Er is vooral in de vrije sector minder aanbod, dus krijg je forsere prijzen”, zegt Boelhouwer tegen de NOS. “In België is er ook een tekort, maar dat is toch minder groot.” Daar staat volgens hem wel tegenover dat er in België veel minder sociale woningbouw is. “Mensen met minder te besteden zijn veel meer op de vrije sector aangewezen.”
En het is echter de vraag hoe lang de vrije sector in Vlaanderen nog aantrekkelijk blijft als toevluchtsoord. De huurprijzen zitten er al jaren in de lift. Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van de Vlaamse makelaarskoepel CIB zullen de prijzen ook dit jaar weer stijgen, naar verwachting zo’n 6% op jaarbasis.
Eerder was dat gemiddeld zo’n 1,5%. Boelhouwer: “In België zijn veel minder beperkingen voor de bouw. Maar dat wordt ook wel minder. Je hebt daar nu ook een stikstofbeleid.”
Bron: Vastgoed Actueel - Nos