Ervaar zelf het verschil!

Consumentenbond biedt een alternatief voor de salderingsregeling aan

18 december 2024

De Consumentenbond heeft een voorstel gedaan voor een alternatief voor de salderingsregeling, met als doel het financieel aantrekkelijk te houden voor consumenten om in zonnepanelen te investeren.

Het kabinet-Schoof heeft plannen om de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig te beëindigen. Op donderdag 14 november werd dit voorstel besproken in de Tweede Kamer. Het vorige kabinet wilde de regeling geleidelijk afbouwen, maar de Eerste Kamer blokkeerde dit in februari, onder andere omdat er nog geen goed alternatief was.

Zonnestroomsubsidie

Het voorstel van de Consumentenbond is een ‘zonnestroomsubsidie’. Hierbij krijgen consumenten een vaste vergoeding per teruggeleverde kWh voor een periode van 15 jaar. De subsidie is van toepassing voor maximaal 3.000 kWh per jaar, wat betekent dat huiseigenaren met grotere daken geen subsidie ontvangen.

De subsidie wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld voor nieuwe zonnepaneelbezitters. Consumenten die tussen 2024 en 2027 zonnepanelen aanschaffen kunnen tot 2027 nog gebruik maken van de salderingsregeling en daarna nog 12, 13 of 14 jaar profiteren van de subsidie, afhankelijk van het jaar. Dit moet voorkomen dat consumenten nu stoppen met investeren in zonnestroom.

Lagere terugverdientijd

Volgens berekeningen van de Consumentenbond daalt de terugverdientijd van zonnepanelen met de zonnestroomsubsidie naar 9 jaar, uitgaande van gemiddeld verbruik en een subsidie van €0,10 per teruggeleverde kWh in 2027. Zonder salderingsregeling en met extra kosten voor teruglevering zouden zonnepanelen vanaf 2027 onbetaalbaar worden, aldus de Consumentenbond, met een terugverdientijd van 25 jaar.

De Consumentenbond stelt dat dit alternatief financieel veel voordeliger is dan de huidige salderingsregeling en het ook stimuleert om consumenten zoveel mogelijk zelf stroom te laten gebruiken, wat helpt om het stroomnet te ontlasten.

Huiseigenaren willen duidelijk beleid

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) ervaren huiseigenaren het kabinetsbeleid rondom zonnepanelen als onbetrouwbaar. De vereniging vroeg meer dan drieduizend leden, zowel huiseigenaren met als zonder zonnepanelen, naar hun mening over de salderingsregeling en de vergoeding voor teruggeleverde stroom. Voor de helft van de huiseigenaren met zonnepanelen was de salderingsregeling de belangrijkste reden om panelen aan te schaffen.

Van de huiseigenaren heeft 44% weinig vertrouwen dat energieleveranciers in de toekomst een eerlijke vergoeding zullen bieden voor teruggeleverde stroom als salderen niet meer mogelijk is. Daarnaast zegt 40% van de huiseigenaren zonder zonnepanelen geen interesse te hebben in het installeren van panelen zolang het kabinet geen duidelijkheid biedt over de vergoeding en nieuwe stimuleringsmaatregelen uitblijven.

VEH pleit voor een wettelijke minimum terugleververgoeding, zodat de overheid deze niet aan energieleveranciers of de Autoriteit Consument en Markt (ACM) overlaat. Meer dan de helft van de VEH-leden ondersteunt dit standpunt.

Huurders ontevreden over zonnepanelen

Ook huurders maken zich zorgen over de toekomst van zonnepanelen, meldt de Woonbond. Veel huurders met zonnepanelen wonen in een corporatiewoning, waarbij de verhuurder eigenaar is van de panelen. Huurders betalen een vast bedrag per zonnepaneel, en als dit bedrag hoger is dan €2 per maand, kunnen de panelen hen na de afschaffing van de salderingsregeling meer kosten dan ze opleveren.

De Woonbond vindt het onverstandig om de salderingsregeling zonder een eerlijk alternatief af te schaffen. "Nu de huursector steeds meer huurders zonnepanelen biedt, zullen de voordelen van salderen voor hen wegvallen, wat het minder aantrekkelijk maakt om zonnepanelen te hebben," aldus Bastiaan van Perlo van de Woonbond.

Petitie

Eerder werd er een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, gesteund door Vereniging Eigen Huis, Aedes, de Consumentenbond en de Woonbond. De petitie, die oproept om zonnepanelen aantrekkelijk te houden voor consumenten, werd bijna 200.000 keer ondertekend.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - Vereniging Eigenhuis - Woonbond - Consumenten Bond - Infinance