Ervaar zelf het verschil!

Huur vrije sector 10% gestegen; aanbod met derde gedaald

24 augustus 2024

Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal met bijna een derde gedaald. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg met 10%. Dat blijkt uit de Huurmonitor van woonplatform Pararius.

In heel Nederland kwamen er 14.673 huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders. Dat is 32,8% minder in vergelijking met een jaar eerder en zelfs 44% minder dan in het tweede kwartaal van 2022. Er werden 21.054 woningen afgemeld. Per saldo betekent dit dat het aanbod van huurwoningen in de vrije sector flink afgenomen is. Woningzoekenden konden het afgelopen kwartaal uit 6.381 minder huurwoningen kiezen.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector steeg naar
€ 18,79. Dit is een toename van 9,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Toen was de gemiddelde vierkantemeterprijs € 17,10. Een huurwoning stond in het tweede kwartaal van 2024 gemiddeld 33 dagen online op Pararius. Dat is net zo lang als in het tweede kwartaal van 2023.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: Pararius

Deze ontwikkeling onderstreept de aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, aangedreven door een beperkt aanbod en een sterke vraag, wat leidt tot hogere huurprijzen, meldt Pararius in een toelichting bij de cijfers.

In Amsterdam nam de gemiddelde vierkantemeterprijs toe met 3,8%, waardoor nieuwe huurders € 27,57 per vierkante meter per maand betaalden. De grootste procentuele stijgingen vonden plaats in Den Haag (+8,1%) en Rotterdam (+8%), waar nieuwe huurders respectievelijk € 20,07 en € 20,13 per vierkante meter per maand betaalden. In Utrecht steeg de vierkantemeterprijs met 2,1%, naar €21,52.

Verschuiving van huur- naar koopmarkt

Sinds het laatste kwartaal van 2022 neemt het aantal koopwoningen dat afkomstig is van de huurmarkt toe. Steeds meer particuliere beleggers kiezen ervoor om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van weer te verhuren.

Het percentage van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt steeg in het tweede kwartaal van 2024 naar 7,8%. Dit betekent dat 7,8% van alle woningen die in het tweede kwartaal van 2024 te kooop stonden, een voormalige huurwoning was.  In het eerste kwartaal was dit percentage nog 7%.

Wet betaalbare huur

De voornaamste redenen voor de uitponding van huurwoningen is toe te schrijven aan de Nederlandse overheid die de huurmarkt verder heeft gereguleerd gecombineerd met een hogere belastingdruk.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: Pararius

De Eerste Kamer nam op 25 juni de Wet betaalbare huur aan. Met deze wet gaat het woningwaarderingsstelsel (WWS) gelden voor huurwoningen in de vrije sector tot een huurwaarde van € 1.123. De gereguleerde huur, die eerder alleen voor sociale huurwoningen gold, wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 WWS-punten.

Pararius-directeur Jasper de Groot. Foto: Pararius.

“Sinds het eerste kwartaal van 2023 zijn ten minste 8.000 woningen van de huur- naar de koopmarkt verschoven”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “En deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk drie keer zo hoog.”

Bron: Vastgoedactueel - Parrius (Jasper de Groot)