06 juni 2023
PARTNERCONTENT
Steeds vaker kiezen mensen in Nederland ervoor om hun woning te verduurzamen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een op de drie Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven. Dat blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal.
Daarnaast doen de stijgende energietarieven een duit in het zakje. Door bijvoorbeeld de woning te isoleren met PIR-platen of andere isolatiematerialen hoef je veel minder te stoken, omdat de warmte dan minder snel vervliegt. Dat heeft een positieve invloed op de energierekening. In dit artikel vijf tips voor het isoleren van je huis.
In verschillende gemeenten in Nederland is het mogelijk subsidie aan te vragen voor het isoleren van de woning. De Nederlandse overheid stimuleert burgers om dergelijke stappen te ondernemen, om op die manier met z’n allen een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Er is een subsidie voor duurzame energie beschikbaar; ook wel de ISDE genoemd.
Deze subsidie geldt voor het aanschaffen van warmtepompen, diverse isolatiemaatregelen en het kopen van zonneboilers. Om gebruik te mogen maken van de subsidie moet de aanvrager er wel voor zorgen dat hij/zij minstens twee isolatiemaatregelen uitvoert. Bijvoorbeeld het laten isoleren van de woning en het aanschaffen van een warmtepomp. De subsidie kan na de aanpassingen aangevraagd worden.
Voordat je begint, is het verstandig om goed te kijken of er al isolatiemateriaal aanwezig is. Ben je bijvoorbeeld van plan om isolatie toe te passen op de zolder, dan is de kans aanwezig dat de vorige bewoners al eerder isolatiemateriaal hebben aangebracht. De reden dat dit gecontroleerd moet worden, heeft te maken met vocht.
Wanneer je isolatie aanbrengt op een plek waar nog oud isolatiemateriaal zit, kunnen er vochtproblemen ontstaan. De oorzaak is vocht uit het huis dat condenseert en in de constructie van het huis terechtkomt. Die kan zorgen voor houtrot. Controleer dat dus goed.
Daarnaast is het goed om te weten dat er een aantal stappen op het gebied van isolatie is die bewoners zelf uit kunnen voeren. Natuurlijk is goede muur-, vloer- en dakisolatie nodig om minder te hoeven stoken, maar de energierekening kan ook écht een stuk omlaag door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen bij kozijnen en deuren. Ga het hele huis eens na om te kijken waar je tocht voelt en plak de tochtstrips daar.
Ook materialen zoals radiatorfolie zijn onmisbaar voor wie energie en geld wil besparen. Dit soort folie plak je achter de radiator; het zorgt ervoor dat de warmte die uit de radiator komt wordt teruggekaatst, de ruimte in.
Ander handig middel om het energieverbruik in de gaten te houden en waar mogelijk terug te dringen, is het aanschaffen van een slimme thermostaat.
Er is een enorme keuze in isolatiemateriaal. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten isolatie op de markt te vinden. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten. Het liefst ga je voor isolatiemateriaal waarvan de isolatiewaarde hoog is. Dit wordt uitgedrukt in de zogeheten R-waardes, waarbij geldt: des te hoger de waarde, des te beter de isolatie.
Wil je de zolder of muren goed isoleren? Dan zit je sowieso goed met PIR-platen. PIR is geschikt voor het isoleren van spouwmuren en platte daken en biedt een hoog rendement. Het is goed te betalen en geschikt voor verschillende soorten woningen. Andere isolatiematerialen die hoge isolatiewaarde hebben zijn onder andere steenwol, EPS, glaswol en XPS.
Tot slot moet je letten op de ventilatie van de woning wanneer je gaat isoleren. Goede ventilatie is een must in huis en is 24/7 nodig. Dat kan met behulp van ventilatieroosters waardoor op ieder moment van de dag frisse lucht naar binnen kan komen. Oude huizen beschikken vaak al over natuurlijke ventilatie door de vele kieren en gaten die erin zitten.
Wanneer mensen dergelijke woningen gaat isoleren, verdwijnt die natuurlijke isolatie. Daar moet bij het isoleren zeker iets aan gedaan worden. Een professioneel isolatiebedrijf zal altijd wijzen op hoe belangrijk goede isolatie voor een huis is. Het zorgt er onder andere voor dat vocht en schimmel geen kans krijgen in de woning.
Bron: VastgoedActueel