Ervaar zelf het verschil!

27,7% meer hypotheekaanvragen in tweede kwartaal 2024

18 augustus 2024

Het aantal hypotheekaanvragen steeg in het tweede kwartaal met 27,7% naar 120.228 aanvragen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Vooral starters met een relatief hoog inkomen deden meer aanvragen.

Ook het gemiddelde hypotheekbedrag van huizenkopers steeg vergeleken met een jaar terug, en wel met 9,5% tot € 360.750. HDN stelt dan ook dat de hypotheekmarkt in Nederland opnieuw hard is gegroeid.

Van de 120.228 hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal waren er 75.376 bedoeld voor de aankoop van een woning, dat is een toename van 24%. Het aantal aanvragen voor over- en bijsluitingen (44.852) steeg met 35% in vergelijking met vorig jaar.

Wat opvalt is dat starters met een relatief hoog inkomen flink meer hypotheken aanvroegen, namelijk 14.640, een stijging van 42%. Maar de reguliere starters haakten af en deden slechts 9% meer aanvragen in vergelijking met het tweede kwartaal 2023.

Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of te investeren in hun woning door een verbouwing of verduurzaming. HDN registreerde een stijging in de koopmarkt van 24% naar 75.376 hypotheekaanvragen.

33% meer tweede hypotheken in de niet-kopersmarkt

In de niet kopersmarkt steeg het aantal onderhandse verhogingen met ruim 40% naar 18.640 en er werden 33% meer tweede hypotheken aangevraagd met een gemiddeld hypotheekbedrag van € 97.760. Dit bedrag steeg maar liefst 15% ten opzichte van het tweede kwartaal 2023. Vaak gebruiken mensen de tweede hypotheek of verhoging om hun huis te verbouwen en/of verduurzamen. Binnen de niet-kopersmarkt worden de meeste aanvragen dan ook gedaan door verbouwers (22.760).

Artikel gaat verder onder de grafiek

Aantal hypotheekaanvragen per week in tweede kwartaal 2023 en 2024. – Bron: HDN

Toegankelijkheid hypotheekmarkt onder druk

Jennifer op ’t Hoog, directeur HDN, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling: “Je wilt graag dat jonge mensen in Nederland een plek voor zichzelf kunnen hebben, hun eigen leven kunnen opbouwen en niet tot hun 33e thuis moeten blijven wonen. Want dat is inmiddels de gemiddelde leeftijd dat mensen hun eerste huis kopen. Het is dus voor mensen die nog geen huis hebben, en een beperkt tot gemiddeld salaris verdienen, steeds moeilijker de woningmarkt te betreden. Een serieuze uitdaging waar we als samenleving een antwoord op moeten vinden.”

Bekijk het rapport van HDN

Een- en tweeverdieners lenen meer

Ook Independer en Van Bruggen Adviesgroep analyseerden de hypotheekcijfers over het tweede kwartaal. Zij melden dat de maximale hypotheek voor eenverdieners in de eerste maanden van 2024 € 286.541 was: een stijging van bijna 6% vergeleken met begin 2023. Toen konden eenverdieners gemiddeld € 270.351 aan hypotheek krijgen. Voor tweeverdieners ging de maximale hypotheek ook omhoog in een jaar tijd: een toename van 6,5%. Begin vorig jaar konden zij gemiddeld een bedrag van € 421.017 lenen. In de eerste vijf maanden van 2024 was dit € 448.508.

“Deze stijging is te verklaren doordat er meer geld wordt verdiend door werknemers. Zo steeg bijvoorbeeld het gemiddelde bruto jaarinkomen van tweeverdieners vergeleken met begin dit jaar al bijna 6%. Voor een stel is het verschil met begin 2024 al ruim € 5.000 op jaarbasis. De maximale hypotheek die zij kunnen krijgen met dat inkomen, steeg ontzettend hard: bijna € 30.000 meer dan in januari”, aldus Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer.

Bij starters is ook een stijging te zien in het uiteindelijk gekregen hypotheekbedrag, blijkt uit cijfers van HDN. Zo kregen tweeverdieners in de eerste vijf maanden van 2023 een hypotheek van gemiddeld € 368.230, en ligt dit bedrag de eerste maanden van 2024 op € 403.583: een stijging van 9,6%. Onder éénverdieners ging dit iets minder hard: een toename van 7,6%. De eerste paar maanden van 2023 werd er gemiddeld een bedrag van € 267.717 aan hypotheken verstrekt, begin 2024 was dit € 288.027.

Hoogte energielabel zorgt voor grotere leencapaciteit

Naast de stijging van de lonen speelt de grotere leencapaciteit door een hoger energielabel ook een belangrijke rol. Lankreijer-Kos: “Sinds 1 januari 2024 kun je meer hypotheek krijgen als je een hoger energielabel hebt. Je ziet daarom dat door de nieuwe hypotheeknormen een energielabel voor goedkopere woningen en woningen in het middensegment een essentiële factor is geworden.”

Het is volgens Jan Thale Haandrikman, directeur Van Bruggen Adviesgroep, belangrijk deze stijging kritisch te bekijken. “Goed om te zien dat veel Nederlanders er financieel op vooruitgaan doordat de lonen stijgen. Bestaande huizenbezitters zijn daardoor meestal een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Maar of we nu kunnen spreken van betere kansen voor starters op de huizenmarkt? Wij zien de groep starters die een woning willen kopen maar geen betaalbare woning hebben gevonden, nog steeds verder groeien. Makkelijke oplossingen zijn er niet.”


De Hypotheker: helft kopersmarkt door kopers onder 35

De helft van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning was in het tweede kwartaal afkomstig van kopers jonger dan 35 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker. De grootste stijging is te zien bij huizenkopers tussen 45 en 55 jaar (+17%). Bij 55-plussers is de stijging het kleinst (+4%). Volgens De Hypotheker blijft de groei van het aantal hypotheekaanvragen onder senioren achter bij andere leeftijdsgroepen vanwege het schaarse aanbod van geschikte levensloopbestendige woningen voor ouderen.

Het totale aantal hypotheekaanvragen bij vestigingen van de adviesketen is in het tweede kwartaal van dit jaar met 13% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Tegelijkertijd is er opnieuw sprake van een flinke stijging (+14%) van het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning. Dat is iets minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar, toen deze groei 16% bedroeg.

Bron: Vastgoedactueel - HDN - Van Bruggen Adviesgroep