20 april 2025
De kloof tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland in de kantorenmarkt wordt steeds groter. Terwijl de markt voor duurzame kantoren op toplocaties in de Randstad volop in beweging is, blijven elders kantoren leeg of verouderen ze.
In 2024 steeg de totale opname van kantoren licht met 1,5 procent, terwijl het aanbod voor het eerst in lange tijd weer toenam met 4 procent. Hoewel deze toename de markt dynamischer maakt, bestaat er een mismatch tussen vraag en aanbod. De gewenste duurzame kantoren op goed bereikbare locaties zijn namelijk niet overal in Nederland beschikbaar. Daarnaast zorgen andere factoren, zoals strikte regelgeving en onzekere geopolitieke situaties, voor een rem op investeringen. Dit blijkt uit het rapport ‘De Nederlandse kantorenmarkt in 2025’ van NVM Business en de datadochter brainbay.
Kantoor als ontmoetingsplek
Hybride werken is inmiddels een vast onderdeel van veel bedrijven. Werkgevers zien kantoorruimte steeds vaker als een plek voor ontmoeting, wat belangrijk is voor het aantrekken van nieuwe medewerkers en het versterken van de bedrijfscultuur. Bij de keuze voor een kantoor wordt steeds meer rekening gehouden met de aantrekkingskracht van de ruimte als ontmoetingsplek. Vooral in de Randstad zijn de huurprijzen voor kantoren die hiervoor geschikt zijn, gestegen. Volgens NVM Business groeit de kloof tussen de huurprijzen in de vijf grote steden en de rest van Nederland. Daarnaast veroorzaken de sterk gestegen servicekosten, mede door inflatie en hogere energieprijzen, extra kosten voor bedrijven. Bedrijven die zich op termijn in de Randstad willen vestigen, zullen steeds vaker kiezen voor energieneutrale en goed bereikbare locaties.
Transformatie vaak niet haalbaar
Ondanks de beperkende factoren zag de beleggingsmarkt in 2024 een gematigd herstel, met een stijging van het aantal beleggingen in kantoren met 12 procent. Dit komt vooral door de grote vraag naar duurzame kantoren in grotere steden. Tegelijkertijd blijkt dat de transformatie van bestaande panden vaak niet haalbaar is vanwege financiële, technische of ruimtelijke beperkingen. De druk op het energienet maakt dit probleem nog groter. Sven Bertens, bestuurslid van NVM Business: "Investeringen in kantoren moeten ondersteund worden door goede voorwaarden, maar marktpartijen stuiten op obstakels zoals fiscale regels, beperkte stikstofruimte en een tekort aan beschikbare stroom."
Netcongestie als belemmering
De vraag naar duurzame en moderne kantoren op toplocaties blijft hoog, maar NVM Business waarschuwt voor te veel optimisme. Sven Bertens zegt: "Investeren in dergelijke kantoren is voorlopig vooral rendabel op plekken waar de huren hoog genoeg zijn of kunnen stijgen. Voor het eerst zien we dat netcongestie de vernieuwing van kantoren afremt. Het gebrek aan capaciteit op het stroomnet zorgt voor problemen bij bijna alle nieuwbouwprojecten. Het is belangrijk dat de overheid samen met beleggers en ontwikkelaars kijkt hoe deze obstakels overwonnen kunnen worden, zodat vastgoedeigenaren gestimuleerd worden om bestaande kantoren te vernieuwen en ruimte te maken voor duurzame, multifunctionele kantoren."
Netcongestie beïnvloedt ook woningmarkt
De invloed van netcongestie op de nieuwbouw blijkt niet alleen uit de problemen voor kantoren, maar ook uit de uitdagingen voor de woningmarkt. Een aansluiting op het elektriciteitsnet is voor nieuwbouwwoningen geen vanzelfsprekendheid meer. Netbeheerders verwachten niet dat de problemen snel opgelost zullen worden. Hoewel er miljarden worden geïnvesteerd in de uitbreiding van het netwerk, kan het nog jaren duren voordat het net de toenemende druk aankan.
Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl
Parafrase van bron: Vastgoedactueel - NVM Business