Ervaar zelf het verschil!

Huiseigenaar vindt energielabel steeds belangrijker voor waarde woning

08 september 2024

Het energielabel wordt de komende vijf jaar steeds belangrijker voor de waarde van een woning. Dat verwacht twee derde van de Nederlandse huiseigenaren. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 1.062 (mede-)eigenaren van een koopwoning.

Acht op de tien huiseigenaren zijn zich ervan bewust dat ze de waarde van hun eigen huis kunnen verhogen door het verder te verduurzamen. 84 procent van hen zegt ook al te weten welke maatregelen zij kunnen treffen om het energielabel te verbeteren. Veel huizenbezitters kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen, dubbelglas, ledverlichting, energiezuinige apparaten en vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Een lagere energierekening en het energielabel zijn belangrijke motoren achter verduurzamingsplannen. Dat wordt extra versterkt sinds begin dit jaar het maximale te lenen bedrag afhankelijk is van het energielabel.

Financiële prikkels erg belangrijk

Minstens de helft van de huizenbezitters vindt financiële prikkels erg belangrijk bij verduurzaming, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt ook voor de mate waarin zij een beroep kunnen doen op financiële regelingen, zoals fiscale voordelen (72 procent), subsidies (71 procent), de salderingsregeling voor zonnepanelen (63 procent) en/of een rentekorting (51 procent).

In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen voor het verbouwen of verduurzamen van de woning met ruim 13 procent. Maar nu de salderingsregeling over ruim twee jaar vrijwel zeker komt te vervallen en de terugverdientijd van zonnepanelen flink wat jaren toeneemt, is het waarschijnlijk dat dit een negatief effect heeft op de populariteit van zonnepanelen en investeringen in andere duurzame maatregelen. Dat zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Dat is zorgwekkend, omdat dit de verduurzaming van woningen ontmoedigt en leidt tot hogere energiekosten voor huishoudens. Het is dan ook belangrijk om financiële prikkels te behouden.”

Twee derde van de huiseigenaren geeft in het onderzoek aan dat ze hun woning na aankoop al deels hebben verduurzaamd. Eén op de acht deed dat zelfs al voor de aankoop. Dat betekent per saldo dat 79 procent van de huiseigenaren in een verduurzaamde woning woont.

Bron: Vastgoedactueel - De Hypotheker