Ervaar zelf het verschil!

De productiviteit in de bouw daalt

08 december 2024

De arbeidsproductiviteit in de bouwsector is de afgelopen vijf jaar afgenomen. Om te voldoen aan de vraag naar woningen zijn er de komende jaren 60.000 extra arbeidskrachten nodig.

In 2024 is de totale bouwproductie met 2,5% gedaald. Een diepere analyse toont aan dat dit vooral het gevolg is van incidentele factoren. Een belangrijke oorzaak is de verschuiving binnen de sector: er wordt minder nieuwbouw gepleegd en meer arbeidsintensieve activiteiten uitgevoerd, zoals onderhoud en renovatie van bestaande gebouwen. In de eerste helft van dit jaar zijn 32.700 nieuwe woningen gerealiseerd, het laagste aantal in zes jaar.

Daarnaast is het aantal gewerkte uren afgenomen, mede door een hoger ziekteverzuim. Hoewel technologische innovaties de productiviteit positief beïnvloeden, wordt dit effect deels tenietgedaan door toenemende regelgeving. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Krapte op de arbeidsmarkt blijft groot

Om de productieplannen voor 2025-2028 te realiseren, zijn er 60.000 nieuwe bouwvakkers nodig. Sinds 2020 kampt de bouwsector met een tekort aan personeel. Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in 2021 tijdelijk leek af te nemen, stijgt het aantal vacatures ten opzichte van het aantal beschikbare werknemers inmiddels opnieuw.

Opvallend is dat ondanks de daling in de bouwproductie de krapte op de arbeidsmarkt niet afneemt. De cijfers tonen aan dat de afname van de productiviteit direct heeft geleid tot een blijvend hoge vraag naar arbeidskrachten, aldus het EIB.

Van de benodigde 60.000 arbeidskrachten verwacht men dat bouwopleidingen ongeveer 50.000 mensen kunnen leveren. De overige 10.000 moeten komen uit het buitenland en andere sectoren.

Groei arbeidsproductiviteit na 2025

Vanaf 2025 verwacht het EIB weer een stijging in de arbeidsproductiviteit. De negatieve effecten van de huidige productiesamenstelling en het lagere aantal gewerkte uren zullen dan verdwijnen, wat leidt tot een ommekeer van krimp naar groei.

Technologische vooruitgang blijft een belangrijke drijfveer voor productiviteitsgroei. De impact van regelgeving blijft echter onzeker, waardoor het herstel van de productiviteit waarschijnlijk niet snel genoeg zal gaan om volledig te voldoen aan de klimaatdoelstellingen op de lange termijn.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - EIB