Ervaar zelf het verschil!

Volgens ING: nieuwbouw stijgt in 2025, maar problemen blijven bestaan

05 februari 2025

ING Bank verwacht dat het aantal nieuwbouwwoningen dit jaar zal toenemen, maar de groei blijft beperkt door structurele problemen zoals een tekort aan bouwgrond en netcongestie.

De bank voorspelt dat in 2025 ongeveer 73.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, tegen 68.000 in 2024. Dit staat in een recent rapport van ING over de bouwsector en de vooruitzichten voor de woningbouw.

Herstel na een dip in de bouwproductie

De bouwproductie kromp in 2024 met 3%, de eerste daling sinds 2013. Volgens ING was dit een tijdelijke terugval, veroorzaakt door een traag vergunningenproces in eerdere jaren en tegenvallende verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen in 2023. Dit jaar ziet de bank echter herstel in de bouwsector.

Toename in vergunningen en verkoop

In 2024 steeg het aantal afgegeven bouwvergunningen naar ongeveer 62.000, een stijging ten opzichte van het dieptepunt van 55.300 in 2023. Toch blijft dit aantal onvoldoende om de jaarlijkse bouwopgave van 100.000 woningen te realiseren. ING plaatst ook vraagtekens bij de financiële slagkracht van gemeenten om deze ambitie waar te maken.

De verkoop van nieuwbouwwoningen zat eind 2024 duidelijk in de lift. Tot november werd bijna 50% meer verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel dit nog niet het niveau bereikt van 2019-2022, komt het wel weer in de buurt.

Invloeden op de woningmarkt

Hogere lonen en een lichte daling van de hypotheekrente geven consumenten meer financiële ruimte om een woning te kopen. Hierdoor nemen de nieuwbouwverkopen toe, wat zichtbaar is in de gevulde orderboeken van woningbouwers. Naast nieuwbouw hebben bouwers ook meer opdrachten voor renovatie en verbouwingen, en zien projectontwikkelaars hun omzet groeien.

Belemmeringen voor groei

Desondanks verwacht ING dat de nieuwbouwgroei beperkt blijft door structurele knelpunten. Het tekort aan bouwgrond, de complexiteit van langdurige projecten en juridische obstakels blijven de bouwsector vertragen. Daarnaast vormt netcongestie een steeds grotere uitdaging. Hierdoor is het op sommige plekken niet mogelijk om nieuwe woonwijken aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Hoewel de overheid aan oplossingen werkt, blijven deze problemen tijdrovend en lastig op te lossen.

Bouwkosten en materiaalprijzen

De prijzen van bouwmaterialen stegen het afgelopen jaar minder sterk dan in de coronajaren, maar daartegenover staan hogere loonkosten. Eind 2024 lagen de lonen gemiddeld bijna 9% hoger dan een jaar eerder, wat bijdraagt aan de stijging van de totale bouwkosten. Toch waren deze loonstijgingen minder fors dan de materiaalprijsstijgingen in 2021 en 2022.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - ING Research