Ervaar zelf het verschil!

Betaalmuren en misleidende beloftes van verhuurwebsites zorgen voor frustratie

29 januari 2025

Woningzoekenden blijven worstelen met onbetrouwbare huursites die misleidende informatie geven. Volgens onderzoek van het Brabants Dagblad tonen deze platforms regelmatig woningen die al lang niet meer beschikbaar zijn. Hoewel deze praktijken al jaren bekend zijn, is er nog steeds geen oplossing gevonden.

Uit een analyse van vijftien huursites door de onderzoeksredactie Brabant (een samenwerking van Brabants Dagblad, BN DeStem en Eindhovens Dagblad) blijkt dat woningzoekers vaak een duur abonnement moeten afsluiten, tot wel €39,99 per maand, om toegang te krijgen tot het woningaanbod. Dit aanbod blijkt echter vaak verouderd. Veel mensen, in hun haast om een woning te vinden, nemen meerdere abonnementen, wat leidt tot onnodig hoge kosten. Zo gaven Julian en Maria Lechowicz uit Tilburg bijna €400 uit zonder dat dit hen ook maar één bezichtiging opleverde.

Deze platforms verzamelen huuradvertenties, maar als woningzoekenden contact willen opnemen, worden ze geconfronteerd met betaalmuren. Volgens makelaar Mark Wissink van Lemon Suites uit Eindhoven zijn woningzoekenden hierdoor kwetsbaar en worden ze vaak misleid. De informatie op de sites blijkt regelmatig achterhaald of onjuist, en reacties op aanvragen blijven uit of komen met de melding dat de woning al verhuurd is.

Woningen jaren geleden verhuurd

Makelaars zoals René Loman (NVM) en Danielle van Geel (DG Vesta) bevestigen dat advertenties vaak woningen tonen die al lang geleden zijn verhuurd. Makelaar Quin Tijssen van Living In Holland in Tilburg zegt regelmatig telefoontjes te krijgen van mensen die vragen naar woningen die jaren geleden zijn verhuurd. "Sommigen hebben betaald voor toegang tot deze sites, maar wij ontvangen die reacties helemaal niet," zegt Tijssen.

Strijd tegen schimmige huursites blijft moeizaam

De NVM heeft eerder geprobeerd dergelijke platforms via de rechter aan te pakken. Hoewel de rechter oordeelde dat het verzamelen van openbaar huuraanbod niet illegaal is, blijft dit een bron van frustratie voor zowel makelaars als woningzoekenden. De Woonbond pleit voor strengere regulering en een centraal, betrouwbaar platform voor huurders.

Ook de Consumentenbond hekelt de misleidende werkwijze van deze sites. Gerard Spierenburg benadrukt dat aanbieders eerlijk moeten zijn over wat een abonnement inhoudt en geen valse verwachtingen mogen scheppen. Toch blijft toezichthouder ACM afwachtend, omdat ze prioriteit geeft aan andere zaken.

Vooral klachten over Rentola en Huurportaal

Specifieke platforms, zoals Rentola en Huurportaal, ontvangen veel klachten vanwege het gebrek aan klantenservice en misleidende advertenties. Ook huurexpert.nl blijkt gebruikers door te verwijzen naar andere betaalde platforms zonder directe resultaten te bieden.

Tips voor woningzoekenden

Jasper de Groot, eigenaar van Pararius en Huurwoningen.nl, adviseert woningzoekenden om alleen gebruik te maken van platforms met een goed bereikbare klantenservice. "Controleer altijd of een platform een telefoonnummer heeft. Als dat niet zo is, kun je beter wegblijven."

Makelaars adviseren zoekenden vooral om gebruik te maken van betrouwbare platformen, zoals Funda en Pararius, waar de advertenties doorgaans correct en actueel zijn.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - Brabants Dagblad