Ervaar zelf het verschil!

ABN Amro ziet verkoop hypotheken groeien

10 september 2024

Het aantal hypotheken dat in het tweede kwartaal is afgesloten via ABN Amro groeit. De bank blijft met een aandeel van 20% marktleider in hypotheken, aldus topman Robert Swaak. Hij spreekt over een ‘herstellende woningmarkt’.

“Omdat woningen betaalbaarder zijn geworden, door een combinatie van hogere lonen en de lagere hypotheekrente, zien we nu een sterke opleving van de Nederlandse huizenmarkt, met prijzen op nieuwe recordhoogtes”, zei de topman bij de presentatie van de cijfers over Q2 2024. “De transactievolumes zijn eveneens gestegen, met 8% ten opzichte van vorig jaar.”

In die zich herstellende woningmarkt heeft ABN Amro zijn positie als marktleider in nieuwe hypotheken in het tweede kwartaal gehandhaafd, aldus de CEO. Van alle nieuwe hypotheken die in Nederland zijn afgesloten, is ABN Amro goed voor 20%.

De hypotheekportefeuille groeide met €1,6 miljard. In totaal heeft ABN Amro €240 miljard aan klantleningen uitstaan. De nettowinst van de bank kwam in het tweede kwartaal uit op €642 miljoen. Dat is een daling ten opzichte van de nettowinst een jaar geleden.

ABN Amro ziet de vraag naar duurzame hypotheken toenemen. Het aantal leningen van klanten met een duurzame component (waaronder hypotheken) steeg in de laatste zes maanden van 34% naar 35%.

Drukte op hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt beleeft een drukke zomer, meldde Hypotheken Data Netwerk (HDN) afgelopen week. In juli registreerde HDN 35% meer hypotheken dan een jaar eerder. De hypotheekmarkt is daarmee flink aangetrokken. Wat opvalt is de grote kopersmarkt: er werden ongeveer 30.000 aanvragen ingediend voor de aanschaf van een woning. Een van de oorzaken is dat de activiteiten in nieuwbouw weer wat toenemen.

Bron: Vastgoedactueel - ABN AMRO