Ervaar zelf het verschil!

Trend in overbieden op koopwoningen zet door

18 september 2024

Overbieden op koopwoningen is een trend die doorzet. Dat concludeert woningplatform Huispedia in zijn kwartaalrapport. In het tweede kwartaal lag 66% van de biedingen boven de vraagprijs, tegen ruim 57% in Q1 van dit jaar.

Begin vorig jaar werd nog in 37,5% van de biedingen boven de vraagprijs geboden. Overbieden is daarmee in een kleine anderhalf jaar tijd weer helemaal terug van weggeweest, blijkt uit de woningmarktanalyse van Huispedia over Q2 van 2024.

Kopers zijn vooral bij huizen in het lagere en middensegment bereid boven de vraagprijs te bieden. Bij huizen met een verkoopprijs onder de €405.000 liggen biedingen gemiddeld 4,4% boven de vraagprijs. Bij woningen met een verkoopprijs van tussen €405.000 en €1 miljoen is dat iets minder, gemiddeld 4,0%.

Lees verder onder de grafiek:

overbieden
Bron: Huispedia/NOS

Overbieden vooral op appartementen

Overbieden gebeurt ook vaker bij appartementen dan bij andere woningtypen, signaleert Huispedia. Bij appartementen blijken kopers gemiddeld 5,2% boven de vraagprijs te bieden, terwijl op te koop staande woonhuizen overbiedingen komen van gemiddeld 3,5%.

Ook maakt het in overbieden duidelijk verschil of een woning energiezuinig is of niet. Bij woningen met een energielabel A tot en met D bieden kopers vaker boven de vraagprijs. Zo zijn woningen met label B in bijna 70% van de gevallen boven de vraagprijs verkocht. Bij huizen die een label G hebben, is dat iets meer dan de helft (53,7%).

In alle segmenten zetten verkopers hun woning steeds vaker lager in de markt. Dat is zowel bij woningen in het lage segment het geval, als bij huizen in het midden- en hogere segment. In het lagere segment is 61% in het afgelopen kwartaal lager in de markt gezet, bij het middensegment was dit ongeveer de helft en in het hogere segment werd ruim 33% tegen een lagere prijs aangeboden.

Onderbieden in hogere segment loopt terug

In het hogere segment is daarnaast een andere ontwikkeling zichtbaar. Voorheen kwamen op de duurste woningen biedingen van gemiddeld 2% onder de vraagprijs, nu is dit gedaald naar 0,5%. Het aantal onderbiedingen neemt in dit segment dus af, met 7% ten opzichte van het vorige kwartaal. In het lage segment werd bijna 22% onderboden, in het middensegment was dit ruim 30%.

Meeste overbiedingen in Flevoland

Kijkend naar de verschillende provincies, concludeert Huispedia dat vooral in Flevoland kopers bereid zijn tot overbieden. Maar liefst 80% van de huizen die daar werden verkocht, gingen tegen een hoger bedrag dan de vraagprijs van de hand.

Ook in Zeeland zijn er veel overbiedingen. Het aantal huizen dat daar boven de vraagprijs is verkocht, steeg van 40% in het eerste kwartaal naar 47% in het tweede kwartaal. Dit komt overeen met het feit dat in deze provincies een relatief groot deel van de verkochte woningen laag in de markt is gezet. In Flevoland was dat ruim 61%, in Zeeland bijna 60%.

Bron: Vastgoedactueel - Huispedia - NOS