20 september 2023
De prijs van bestaande koopwoningen was in juli gemiddeld 5,5 % lager dan in juli 2022. De jaar-op-jaardaling is gelijk aan die van een maand eerder. Op maandbasis, in vergelijking met de maand juni, liggen de prijzen wel 0,5% hoger.
Ook de prijsindex, het cijfer van de woningmarkt ten opzichte van het prijsniveau van 2015, is in juli met 0,5% gestegen vergeleken met juni. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Tekst gaat verder onder grafiek
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 14.925 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 9% minder dan een jaar eerder. In het eerste zeven maanden zijn 99.862 woningen verkocht, ruim 7% minder dan in dezelfde periode van 2022.
Het is de vierde maand op rij met een vergelijkbare daling op jaarbasis. Ook in juni waren de prijzen 5,5% lager dan in juni 2022. En ook toen was er een stijging ten opzichte van de maand daarvoor. Het CBS meldde toen dat er signalen waren dat de daling van de huizenprijzen tot een einde kwam.
Tekst gaat verder onder grafiek
Ook andere instituten zinspelen op een stagnatie van de prijsdaling. Het Nederlandse Financieel Stabiliteitscomité (FSC) maakt zich vooralsnog ‘geen grote zorgen’ over een verdere prijsdaling of prijsstijging op de huizenmarkt. De risico’s van de huizenmarkt voor de financiële stabiliteit van Nederland zijn de afgelopen jaren ‘duidelijk kleiner’ geworden dan voor de financiële crisis van 2008, stelde het FSC maandag in zijn halfjaarlijkse rapportage aan de Tweede Kamer. Dat meldt De Volkskrant in een analyse van de CBS-cijfers.
In diezelfde analyse stelt het samenwerkingsverband van financiële toezichthouders dat de gemiddelde financiële positie van Nederlandse huiseigenaren de afgelopen jaren is verbeterd. Een crash van de woningmarkt lijkt niet waarschijnlijk, aldus het samenwerkingsverband van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën.
Bron: CBS - Het Kadaster - Vastgoed Actueel