24 mei 2023
De gemiddelde verkoopprijs van vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen lag in maart lager dan de vraagprijs. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan een lange periode waarin overbieden de norm was.
Gemiddeld werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen 0,77% minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit zelfs 2,32%. Dat blijkt uit de nieuwste woningmarktanalyse van Ortec Finance.
Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. In april 2018 werd voor appartementen voor het eerst gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu volledig gekeerd. Vanaf juni 2022 werd er voor alle woningtypen steeds minder overboden. In februari bereikte het gemiddelde bedrag dat boven de vraagprijs werd geboden het nulpunt.
Tekst gaat verder onder grafiek
Deze kentering is razendsnel gegaan, constateert Ortec. Binnen een paar maanden bereikte de gemiddelde overbieding op landelijk niveau bij alle woningtypen het nulpunt. In maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen én vrijstaande woningen gemiddeld zelfs onder de vraagprijs geboden.
Kopers lijken dus wat meer onderhandelingsruimte te krijgen bij de aankoop van een huis . Als deze trend doorzet, is overbieden in de huidige woningmarkt volgens de analisten verleden tijd.
In februari registreerde Ortec het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd: minder dan 12.000. Dat dit in ieder geval gedeeltelijk een seizoenseffect betreft, blijkt wel uit het aantal transacties van maart. Met ruim 15.000 geregistreerde woningtransacties was dit 31% meer dan in februari en vergelijkbaar met maart 2022. Makelaarsland constateerde enige tijd geleden al dat het aantal bezichtigingen en biedingen in het eerste kwartaal van dit jaar minder snel is gedaald dan in de periode daarvoor.
De volledige Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.
Bron: VastgoedActueel - Ortec Finance