Ervaar zelf het verschil!

Ombouw lege kantoren levert 53.000 woningen op

02 september 2024

De transformatie van leegstaande kantoren tot woningen kan tot 53.000 woningen opleveren. Dat blijkt uit een analyse van vastgoeddatabedrijf Matrixian. Voor deze ombouw zijn geen ingrijpende bestemmingsplanwijzigingen nodig.

In Nederland staan op dit moment ruim 148.000 kantoorgebouwen. De totale oppervlakte is 167 vierkante kilometer. In het laatste kwartaal van 2023 stond 6% van de kantoren leeg. Sinds 2015 is leegstand onder kantoren toegenomen. De coronapandemie heeft die ontwikkeling versterkt.

Matrixian bracht de mogelijkheden van deze leegstaande panden voor de woningmarkt in kaart. Volgens het bedrijf staat ruim 36% van de gebouwen in gebieden waarin de hoofdbestemming ‘wonen’ geldt en er dus geen bestemmingsplanwijziging nodig is. Dat zou ongeveer 53.000 woningen kunnen opleveren.

Veel potentie

“Dit laat zien hoeveel potentieel er is voor de herbestemming van kantoren naar woonruimtes”, licht data-projectleider Thijs Herwig van Matrixian toe. Het bedrijf wijst erop dat er sinds 2023 ongeveer 1.100 nieuwe kantoren zijn bijgekomen, waarvan er 4.500 in gebieden liggen waar transformatie mogelijk is zonder bestemmingsplanwijzigingen.

Gemiddeld heeft een persoon een woonruimte van 53 vierkante meter, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Omgerekend zou dit voor bijna 40.000 mensen woonruimte kunnen opleveren bij volledige transformatie. Herwig: “Hoewel het niet realistisch is om alle aangeboden kantoren te transformeren, toont dit wel het potentieel aan en welke rol transformaties kunnen spelen in de woningnood.”

Snelwegkantoren

Vastgoedadviseur Colliers kwam onlangs met onderzoek waaruit blijkt dat de ombouw van leegstaande kantoren langs snelwegen 60.000 extra woningen kan opleveren. In veel gevallen is daarvoor vanwege de locatie wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Bron: Vastgoedactueel - Matrixian