Ervaar zelf het verschil!

Geluidsoverlast is meest voorkomende burenergernis

22 oktober 2024

Zes op de tien Nederlanders ergert zich zo nu en dan aan zijn buren. In dichtbevolkte gebieden zoals de Randstad ligt dat percentage hoger. Grootste burenergernis is geluidsoverlast.

Aanstaande zaterdag is het Burendag. Voor veel mensen is dat een reden om samen met de rest van de straat gezellige activiteiten te ondernemen. Bijna zeven op de tien Nederlanders onderhouden namelijk een goede relatie met hun buren. Dat blijkt uit onderzoek van Verhuisoffertes.com in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Feestjes als bron van ergernis

Desondanks geven zes op de tien ondervraagden aan zich zo nu en dan te ergeren aan hun buren. Geluidsoverlast is het voornaamste punt van irritatie. Een kleinere groep – opvallend genoeg vooral twintigers – noemt specifiek feestjes als bron van ergernis. Op de derde plaats staan buren die zich te veel met andermans zaken bemoeien.

Dat laatste wordt vaak door mannen ervaren; zij zijn het ook die zich bovengemiddeld vaak storen aan de huisdieren van hun buren. Vrouwen daarentegen noemen geluidsoverlast en rommeligheid vaker als voornaamste ergernis.

Twee op de drie Noord-Hollanders ergert zich

In dichtbevolkte gebieden, vooral in de Randstad, komen de meeste ergernissen voor. Zo geven bijna twee op de drie Noord-Hollanders aan zich soms te ergeren aan hun buren. Ook in Zuid-Holland en Flevoland ligt het ‘ergernispercentage’ ruim boven de 60%.

Heel anders is dat in Zeeland, waar minder dan vier op de tien inwoners zich storen aan hun buren. Ook Limburg en Friesland scoren relatief laag.

Vooral voor ouderen belangrijk

Het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ gaat vooral voor ouderen op. Bij Nederlanders boven de 70 vindt meer dan 80% de relatie met de buren belangrijk of zelfs zeer belangrijk. Onder jongeren (18-30 jaar) is dat slechts een op de zes.

Gelukkig beoordeelt 86% van de ouderen de relatie met de buren momenteel ook als goed tot zeer goed. In de jongste doelgroep is dat slechts 56 procent. Tussen mannen en vrouwen bleken op dit gebied nauwelijks verschillen te zijn.

Bron: Vastgoedactueel - verhuisoffertes.com